Blog
nedjelja, ožujak 2, 2008
Ovo je moj recept, objavljen prije godinu dana na Coolinarici, i od tada obišao stotine mailova (čak sam i ja "dobila" nekoliko puta vlastiti recept, hehe), razne blogove, sajtove... pa evo ga konačno i ovdje gdje treba biti! Kod autorice

Jednom zgodom mi je dugogodišnja kolegica rekla "e, da znaš da sam ispekla svoj prvi kolač! i to nekakav crnac s bananama bez jaja, dobila sam recept." Tu curu poznajem goooodinama, i kad sam joj rekla čiji je ustvari recept napravila, umrle smo od smijeha Svijet je malen



Ovo je kolač za totalne antitalente za kuhanje, za velike čokoljupce, za cure koje nemaju vremena a htjele bi iznanaditi svojeg... hmmm... nekog (malo mašte, i čuda čini jedan najobičniji kolačić - provjereno )... za vaše drage ukućane, za vaše prijatelje (moje društvo ga obožava)... itd.

Sočan je i brutalno čokoholičan!

Pa, krenimo...
sastojci (mjera je šalica od 2dcl zapremnine)
1 šalica kiselog vrhnja
1 šalica mlijeka
1 šalica ulja
1 i pol smiksana banana
1 šalica grisa
1 šalica glatkog brašna
2 šalice šećera (najbolje smeđeg)
4 na vrh pune žlice kakaa
1 žličica mljevene kave (može i nescafe ili cappuccino)
2 žličice sode bikarbone
dodaci po želji, volji i ukusu - komadići banane i čokolade, esencija/aroma banane ili vanilije, rum (ili razni drugi likeri), vanilin šećer, mljeveni lješnjaci, bademi, kokos…

čokoladni preljev
5 - 10 žlica mlijeka
par kapi ulja
1 paketić vanilin šećera
100 g fine tamne čokolade
5 žlica čokolade u prahu
50 g maslaca

priprema
1. Izmiksati bananu sa vrhnjem i mlijekom, dodati ulje i sve ostale sastojke.
2. Još jednom dobro izmiksati i izliti u manji, dublji lim za pečenje – premazan maslacem i obilno posipan grisom (ili krušnim mrvicama).
3. Staviti u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva C, i pred kraj pečenja temperaturu pojačati na 210 stupnjeva C.
4. Otopiti sve sastojke za preljev i topli preliti preko toplog kolača.
5. Ostaviti da se ohladi, narezati i poslužiti (ako se stigne ohladiti)!



Da je kolač gotov, vidjet ćete po rubovima - odvojit će se od lima za pečenje.

Najdraža verzija mi je - kolač premazan sa 4 žlice džema od banana kojeg razradim s 4 žlice bijelog ruma, zatim prelijem s čokoladnim preljevom.
U kolač možete staviti i rastopljenu čokoladu, vama najdražu (npr. mliječna Milka, Nestle bijela čokolada, Lindt i Frey čokolade s visokim postotkom kakaa, čokolade s nugat punjenjem, itd)...


Fotka kolačića u ljetnom ruhu, sa istopljenom mliječnom Milkom umjesto kakaa:

VioletLove @ 08:07 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
41859
 
Index.hr
Nema zapisa.